İçeriğe geç

Neden Bindallı Denir

Bindallının anlamı nedir?

Tören elbisesi olarak kullanılan bindallı, gelinlik ve gelin giysisi adı altında tanımlandığında bir kadının hayatında giydiği en önemli giysidir. Düğünden sonra bir süre giyilen bu kadın giysileri, gelinin yanına gelen misafirlere de gösterilir ve daha sonra sandıklarda saklanır (Koçu, 1967: 121).

Bindallı nereden gelir?

Bindallı’nın kökeni Osmanlı dönemine dayanır. O dönemde bindallı, gelin tarafından önce kendi düğününde gelinlik olarak, sonra da diğer düğünlerde elbise olarak giyilirdi. Şekli itibariyle bir kaftanı andıran bindallı, genellikle çiçek, dal veya yaprak motiflerine sahiptir ve ayaklara kadar uzanır.

Neden kına yakmak denir?

Geline kına yakılmasının sebebi gelenek ve göreneklerimize göre gelinin ailesinin kızını babasının evinden başka bir eve gönderip kocasına ve yeni evine kurban etmesidir. Kına aynı zamanda temizliğin, saflığın ve iyi niyetin sembolü olduğundan geline kına yakmak coşkuyla kutlanır. Bu bayram gününe Kına Gecesi denir.

Bindallı ve kaftan aynı mı?

Kaftanlar koyu ve koyu tonlara sahipken, bindallı kaftanlar daha koyu renklere sahiptir. Kaftanlar ince kumaşlardan yapılırken, bindallı kumaş daha kalındır. Kaftan güçlü Osmanlı motifleri içerirken, bindallı modeller daha basit işlemelere sahiptir.

Neden bindalli deniliyor?

Motifler tüm elbiseyi veya yatak örtüsünü kapladığında güzel ve zengin bir görünüme sahip olması nedeniyle “Bindallı” olarak adlandırılır. Bindallı, Osmanlı dönemine dayanan ve günümüze kadar orijinal haliyle korunan bir giysidir.

Bindallı kim giyer?

Kına gecesinde gelinin giydiği geleneksel kıyafet olan bindallı, genellikle kırmızı, yeşil veya koyu mavi olabilir ve gümüş veya altın işlemelerle süslenir. Geleneksel kıyafetleri tercih etmeyenler, kına gecesi için kına gecesi elbise modelleri arasından seçim yapabilirler.

Kına Türk geleneği mi?

Kına, özellikle Türk kültüründe geleneksel olarak önemli bir yere sahip olan ritüellerden biridir.

Kınanın hikayesi nedir?

Hz. İbrahim oğlunu kurban etmek için süslediği gibi, koç da süslendi ve boyandı. Bu nedenle, kurbanlık hayvanları süslemek ve başlarını kırmızı boya ile boyamak bir gelenek haline geldi. Türk inanç sisteminde kına, bağlılığın bir işareti olarak kabul edilir. Ve bu nedenle, kına Türk kültüründe üç şey için kullanılır.

Kına adeti nereden gelir?

Kına Gecesi Geleneğinin Kökeni Kına gecesi geleneğinin kökleri Anadolu’ya dayanır. Evlenecek çiftlere kına yakılmasının onları nazardan ve kötü gözlerden koruyacağına inanılır. Ancak kına yakma geleneği hakkında nazarla hiçbir ilgisi olmayan başka bir rivayet daha vardır.

Türk kültüründe kına neden yakılır?

Türk kültüründe kına gecesi ritüeli, geçiş düğün törenlerinin bir parçasıdır. Kına gecesi, evliliği resmi olarak ilan etmek için yapılan, birçok yörede gelinin el ve ayaklarına, bazı yerlerde ise damadın ise düğünden bir veya iki gece önce kına yakıldığı düğün öncesi bir ritüeldir.

Kına hangi ülkeye aittir?

Latince adı “Cinchona Pubescens” olan Cinchona, kök boya ailesine aittir. Amazon yağmur ormanlarında yetişen doğal bir ağaçtır. Doğal yaşam alanı Peru ve Bolivya’dır.

Kına yakmak sünnet mi?

Gelenekler ve Kullanımları Erkeklerin sakallarına kına yakmanın sünnet olduğu rivayet edilmektedir. Kadınların erkeklerden ayrılmaları için tırnaklarına kına yakmalarını tavsiye eden hadislerin de bulunduğu rivayet edilmektedir.

Bindallı nerenin kültürü?

Beypazarı yöresinde en yaygın ve bilinen yöresel giysi türü olan brokar işlemeli “bindallı” çeşitli desenlerle süslenmiştir. Her genç kızın annesinden miras kalan bu kıymetli elbise, “çevre” adı verilen minik katmanlarla süslenmiş müslinle tamamlanır. Beypazarı’nda sıklıkla yapılır.

Kınada hangi renk giyilmez?

Kına gecesi ve düğün sezonunda, gecenin yıldızı gelindir. En şık ve kusursuz olmak ister. Düğünlerde, istisnai durumlar haricinde, gelin beyaz ve tonlarını giyer. Düğünlerde konuklar genellikle beyaz giymezler.

Bindallı Türk mü?

Bindallı, bu değişim sürecinde ortaya çıkan geleneksel bir Türk elbisesidir. Günümüzde hala çoğunlukla gelinlik olarak giyilen ve çoğunlukla kadife kumaştan yapılan ve simli sarma tekniği ile süslenen bindallılar, birçok farklı formda karşımıza çıkmaktadır.

Kaftanın anlamı nedir?

Kaftan (Farsça: خفتان, haftalar), kumaştan yapılmış, korse üzerine giyilen uzun, süslü ve astarsız elbise. Üzerine bir cübbe giyilirdi. Kaftanlar, stile ve türe bağlı olarak murabba, keçe, yünlü vb. olarak adlandırılır.

Kırmızı bindallı ne anlama gelir?

Rüyanızda kendinizi kırmızı bindallı giyerken görürseniz, bu rüya sahibinin aniden bir olaylar zincirine dahil olacağını gösterir. Bu, bu kararın o kadar hızlı gerçekleşeceğini ve rüya sahibinin hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen bir rüyadır.

Bindallı nerenin yöresel kıyafetidir?

Beypazarı’nın en önemli yöresel giysisi olan bindallı, kadifeden yapılmış, tamamı simle işlenmiş şalvar biçiminde don, salta ve faniladan oluşan en değerli süs eşyası olarak kabul edilir.

Bindallıyı kim alır?

Gelin salonu, yiyecek-içecek, organizasyon, hediyeler vb. masrafları karşılamak zorundadır. Ancak kına organizasyonunda gelinin giyeceği kına elbisesi, bindallı gibi kıyafetleri damat tarafı satın alır.

Kaynak: ykelektrikistanbul.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayanperde.com.tr