İçeriğe geç

Osmanlıda Toprağı Işleten Köylünün Verdiği Vergi Nedir

Osmanlıda toprak vergisi nedir?

Haraç, toprak sahiplerinin aldığı sabit miktardaki para veya gelirin bir kısmıdır. Müslümanlardan toplanan öşür ve öşür vergisine eşdeğerdir[75]. İki tür haraç vardır. Birincisi Harac-ı muvazzafa, ikincisi Harac-ı mukaseme[76].

Osmanlı vergi çeşitleri nelerdir?

Sayıları bilinen bu vergi çeşitleri şunlardır: Zekât, Zekât-ı Sevâim (Osmanlı’da Ağnam vergisi olarak kabul edilen hayvanlardan alınan vergi), şür (tarım ürünlerinden alınan vergi), Rikâz (maden ve hazine vergisi) ve Zekât -ı âşir (gümrük vergisi), Cizye (gayri müslim tebaadan alınan cizye), haraç (gayri müslim tebaadan alınan vergi…)

İspence vergisi nedir?

İspenç, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarımla uğraşan Hristiyan tebaasından aldığı vergidir. Bu verginin değeri 25 sikkedir ve her yetişkinden alınan kişisel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki bu makale taslak aşamasındadır.

Cizye vergisi ne demek?

Cizyegüzar ödeyenler, malları, can güvenlikleri ve bütün hakları bakımından devletin koruması altında olup, dinlerinde, günlük hayatlarında ve ekonomik faaliyetlerinde serbesttiler. Cizye, gayrimüslim vatandaşlığa sahip, hür ve sorumluluk sahibi erkeklerden yılda bir kez alınan bir vergi idi.

Toprak vergisi ne demek?

Toprak ürünleri vergisi, tarım ürünlerine bir pay yükleyen bir vergidir. Hem II. Dünya Savaşı sırasında hem de sonrasında çiftçileri etkilemiştir ve ondalıkların kaldırılmasından sonra uygulanan ilk doğrudan tarımsal gelir vergisidir.

Toprak vergisi ne kadar?

4 Haziran 1943’te çıkarılan 4429 sayılı Tarım Ürünleri Vergisi, sanayi ürünleri için %12, diğer ürünler için %8 oranında vergi öngörüyordu. Daha sonra tüm ürünler için vergi oranının %10 olması kararlaştırıldı.

Vergi türleri nelerdir?

Hangi vergi türleri vardır? Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV), özel tüketim vergisi (ÖTV), motorlu taşıtlar vergisi (MTV), damga vergisi, emlak vergisi, gümrük vergisi.

Osmanlıda esnaftan alınan vergi nedir?

Oktruva vergisi, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki şehir ve kasabalara ticari amaçlarla getirilen her türlü maldan alınan bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında, 19. yüzyılın sonlarında. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren resmi adı Oktruva altında toplanmıştır.

Osmanlıda BAC vergisi nedir?

Arapça ve Türkçe’de Farsça baj kelimesinin biçimi olup Gazneliler, Selçuklular, İlhanlılar, Akkoyunlular ve Osmanlılar döneminde vergi anlamında kullanılmıştır. Bu vergi; pazar ve panayırlarda alınıp satılan hayvanlardan, her türlü maldan, ayrıca Osmanlı topraklarından ithal edilip taşınan mallardan elde edilirdi.

Bennak vergisi nedir?

Bennak vergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda toprak sahibi babalarıyla birlikte yaşayan ve evlendiklerinde ödedikleri vergidir. Bu geleneksel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki bu makale taslak halindedir.

Zecriye vergisi ne demek?

(ﺯﺟﺮﻳّﻪ) i. (Ar. zecriyye, zecrі’den) [Türkçeden türemiştir] Osmanlı İmparatorluğu’nda alkollü içeceklerden alınan bir vergi, mastariye, içki vergisi: “Zecriye âdeti.” “Zecriye muhasebesi.” Tevhid. i. İçki satan kişilere verilen izin.

Cerime vergisi nedir?

Cerime, Bad-i-Heva anlamında bir vergi/ceza olarak kabul edilir. Tam da bu şekilde değerlendirildiği için, suça bağlıdır. Bu vergi sınıfındaki sınıflandırma, suçun ne zaman keşfedileceğinin ve cezanın ne kadar yüksek olacağının kesin olmaması gerçeğine dayanmaktadır.

Avariz vergisi nedir?

Avârız, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ihtiyaç zamanlarında insanlara uygulanan mali, ayni ve mülk vergisiydi. Bu vergi hem Müslümanlardan hem de gayrimüslimlerden toplanıyordu. Ancak zamanla kalıcı bir vergi haline geldi. Günümüz Türkiye’sindeki deprem vergileri de tam olarak böyledir.

Gerdek vergisi nedir?

EVLİLİK VERGİSİ: Osmanlı döneminde toplanan ilginç vergilerden biri de düğün vergisiydi. Bu vergi, nikahı kıyan hakim tarafından toplanıyordu. Vergilere gelince; zenginlerden bir altın, fakirlerden on iki altın ve bu ikisi arasında belirlenen miktar orta sınıftan alınıyordu.

Örfi vergi nedir?

Örfî vergiler, geleneklere göre alınan ve din fark etmeksizin herkesten (tüm mükelleflerden = Raiyyet) toplanan, mahalli ve olağanüstü giderleri karşılamak için kullanılan usulsüz vergilerdir[11].

Toprak mahsulleri vergisi neden çıkarıldı?

Toprak ürünü vergisi, savaş yıllarında durgunlaşan devlet ekonomisine vergi geliri sağlamak amacıyla köylülerin toplam ürününün %10’u üzerinden alınan bir ayni vergidir. Vergi, savaş yıllarına uygulanan ve 1943-1946 yılları arasında getirilen olağanüstü bir dönemsel vergiydi.

Osmanlıda toprak kayıtlarını kim tutar?

Tahrir Defteri: Atıcının tuttuğu arazi kayıtlarının bulunduğu defterdir. Tereke Defteri: Miras belgelerinin tutulduğu defterdir. Osmanlı Devleti’nde devlete Devlet-i Aliyye, Devlet-i Muazzama denirdi.

Osmanlı toprak sistemi nedir?

Timar sistemi, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaklaşık 480 yıl boyunca kullanılan vergi ve arazi yönetim sistemiydi (tarla, toprak). Sahip olduğunuz arazinin değeri yüz bin akçeden azsa buna “Has” denirdi. “Zeamet”, yüz ila iki yüz bin akçe değerindeki arazileri içeren Dirlik türüne verilen isimdi.

Gayrimüslimlerden alınan toprak vergisi nedir?

Haraç, işgal edilen ülkelerde gayrimüslimlere devredilen topraklardan alınan devlet payıdır. İslam vergi hukukunda olduğu gibi, Osmanlı haraç da iki kısma ayrılır. Bunlara haraç-ı muvazzaf ve haraç-ı mukasem denir.

Kaynak: meshtech.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ayanperde.com.tr