Çevresel etki değerlendirme raporu nedir?
Çevresel etki değerlendirmesi, önerilen herhangi bir projeye yönelik potansiyel çevresel hasarı belirleme ve alınacak önlemleri belirleme veya hasarı en aza indirme sürecinin tamamıdır. Bu değerlendirmeleri içeren rapora ÇED raporu denir.
Çevresel etki analizi nedir?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir projenin veya geliştirmenin çevre üzerindeki önemli etkilerini belirleme sürecidir. Bu süreç başlı başına bir karar alma süreci değildir; karar alma süreciyle birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreçtir.
ÇED raporu kimler için gerekli?
ÇED Yönetmeliği kapsamında, EK 1’de listelenen tüm şirketlerin faaliyetlerinin yürütülmesi için bir ÇED raporu almaları gerekmektedir. Şirketler, faaliyetlerinin ÇED Yönetmeliği kapsamındaki değerlendirmeleri yoluyla ÇED raporuna tabi olup olmadığını belirleyebilirler.
Çevresel etki boyut değerlendirmeleri kaç yılda bir güncellenir?
Çevresel boyutlar Çevresel Boyutlar Listesinde tanımlanıp muhafaza edilir ve Kalite Koordinatörü tarafından yılda en az iki kez incelenerek listeye yeni çevresel boyutlar eklenir veya listeden yeni çevresel boyutlar çıkarılır.
ÇED raporu kaç günde çıkar?
Valilik inceleme ve değerlendirmesini on beş iş günü içinde tamamlar. Proje için beş iş günü içinde “ÇED gereklidir” veya “ÇED gerekli değildir” kararını verir ve kararı proje sahibine ve Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara bildirir.
Çevre analizi neden yapılır?
Çevresel analiz, tehditleri erkenden belirlemeye yardımcı olarak şirketin hayatta kalma stratejileri geliştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, potansiyel müşteriler örneğin yeni ürünler, segmentler ve teknolojiler aracılığıyla rakiplerden daha fazla pazar payı elde etme fırsatlarını belirler.
Etki analizi kapsamında kullanılan yöntemler nelerdir?
Etki analizi çalışmasında karar ağacı ve rastgele orman analiz yöntemleri kullanılmıştır.
ÇED raporu olmazsa ne olur?
İstenilen rapor istenilen formatta sunulmazsa, çalışma izinleri ve lisanslar verilmeyecektir. Faaliyetler devam ederse, yasadışı çalışma için yaptırımlar uygulanabilir. Bu yaptırımlar, doğaya verilen zararı önlemeyi amaçlayan çok katı cezalardır.
ÇED’in amacı nedir?
ÇED’in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeyi engellemeyecek şekilde, ekonomik politika eylemlerinden kaynaklanan çevresel değerlerin korunmasını sağlamak, önerilen bir faaliyetten kaynaklanabilecek olumsuz çevresel etkilerin önceden belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır.
ÇED raporunu kim yazar?
ÇED raporu (Çevresel Etki Değerlendirme Raporu) ve Proje Tanıtım Dosyaları (PTD), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından hazırlanır. Yetkilendirilmemiş kuruluşlar ve faaliyeti yürüten şirketler ÇED raporu veya Proje Tanıtım Dosyası hazırlayamaz.
Çevresel etki puanı nedir?
Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), önerilen eyleme devam etme kararı verilmeden önce bir plan, politika, program veya projenin çevresel etkilerinin (olumlu veya olumsuz) değerlendirilmesidir.
ÇED raporu hangi projelerde zorunludur?
Kapsam dışındaki projelerde kapasite artırımı ve/veya genişleme planlanması halinde, mevcut proje kapasitesi ile kapasite artırımı toplamı Ek-1 listesinde yer alan eşik değere eşit veya üzerinde olan projeler için ÇED raporu hazırlanması zorunludur.
Çevre boyut etki analizi nedir?
Çevresel etki analizi, üretim aşamalarında meydana gelebilecek olası çevre kazalarını öngörmek ve bunlara karşı önlem almak amacıyla hazırlanan bir rapordur. Bu raporda matris ve derecelendirme sistemi kullanılmaktadır.
Çevresel risk değerlendirmesi nedir?
Çevresel risk değerlendirmesi, çeşitli çevresel stresörlerden kaynaklanan insanlar ve çevre için kabul edilebilir risk seviyelerini gösteren bilgileri üretme sürecidir. Çevresel risklerin yapısını ve kapsamını karakterize etmeye çalışmak için bilimsel veriler ve çeşitli analiz yöntemleri kullanılır.
ÇED raporu gerekli değildir ne demek?
Çevresel etki değerlendirmesi yapılmasına gerek olmadığına ilişkin karar, Valinin, seçme ve eleme kriterlerine tabi projelerin çevresel etkilerinin incelenerek önemli bir çevresel etkiye sahip olmadığına ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu düzenlenmesine gerek olmadığına ilişkin kararıdır.
Değerlendirme raporu ne demek?
Değerleme raporu nedir? Bir kişi veya kurum adına gayrimenkulün değerinin belirlenmesi ve analizlerin birleştirilmesiyle elde edilen verilere değerleme raporu denir.
ÇED raporu olmadan ruhsat alınır mı?
(3) Bu Yönetmelik kapsamına giren projeler için “Çevresel etki değerlendirmesi olumlu” veya “Çevresel etki değerlendirmesi gerekmez” kararı alınmadıkça, bu projelere teşvik, izin, ruhsat, inşaat ve işletme ruhsatı verilemez. Proje için yatırım yapılamaz ve ihale açılamaz.
Kaynak: bioleen.com.tr